KOUVOLA Kouvolalaisen ammattiluontokuvaaja Jari Heikkisen upea valokuva kaakkuriemosta toi voiton saksalaisen Glanzrichter 2022 -luontokuvakilpailun lintusarjassa maaliskuussa.

Jo 24. kerran järjestettyyn kansainväliseen kilpailuun osallistui yhteensä 836 kuvaajaa 41 eri maasta. Kilpailuun osallistui kaikkiaan 15 750 valokuvaa. Helsinkiläinen Markus Varesvuo sai samassa sarjassa kunniamaininnan hienolla palokärki-kuvallaan.

Heikkinen ja Varesvuo ovat molemat Suomen Ammattiluontokuvaajat ry:n jäseseniä.

Ensimmäinen sarjavoitto jo vuodelta 1999

Koulupojasta asti valokuvausta harrastanut Jari Heikkinen (s. 1965) on evp-upseeri ja ammattiluontokuvaaja. Glanzlichter-kilpailussa hänen ensimmäinen sarjavoitto Maisemat-sarjassa tuli jo vuonna 1999. Heikkinen saavutti arvostetun Fritz Pölking Award-erikoispalkinnon taistelevia karhuja esittävällä kuvallaan vuonna 2019.

Perheen neljä, nyt jo aikuista lasta, ovat myös vuosien saatossa menestyneet samassa kilpailussa. Nuorin tytär Liina voitti kilpailun nuorten sarjan vuonna 2015.

Kolmesti perhe on ollut paikan päällä Saksassa vastaanottamassa palkintoja. Tänä vuonna huhtikuun lopulla järjestettävä palkintojenjakotilaisuus jää väliin.

Perheen muut lapset ovat Ville, Jesse ja Maija. Perheen äiti Jaana on toiminut harrastuksessa avustavana jäsenenä rohkaisten, tukien ja kannustaen luontokuvalapsuutta viettänyttä jälkikasvuaan. Nyt myös äitikin valokuvaa.

Jari Heikkinen jäi eläkkeelle armeijasta lokakuun alussa 2020. Sen jälkeen hän on voinut panostaa valokuvaukseen aiempaa enemmän.
Jari Heikkinen jäi eläkkeelle armeijasta lokakuun alussa 2020. Sen jälkeen hän on voinut panostaa valokuvaukseen aiempaa enemmän.

Kaakkuriemo laskeutui kalastusreissulta tutulle lammelle

Voittokuva syntyi kesäiltana vuonna 2020, kun kaakkuriemo oli alkuillasta lähtenyt kalastamaan läheiselle järvelle.

– Tiesin kokemuksesta, mistä suunnasta emo tulisi laskeutumaan palatessaan metsälammelle, Heikkinen kertoo.

Hän siirtyi oikealle paikalle jääden tähystämään taivaalle linnun oletettuun tulosuuntaan. Muutaman tunnin kuluttua alkoi piste taivaalla liikkua oikeaan suuntaan suurentuen odotusten mukaisesti. Kaakkuri, jolla oli kala suussaan, aloitti siivillään jarruttaen laskeutumisvalmistelut.

Hetken päästä linnun rinta kosketti lammen pintaa saaden tyynen pintakalvon rikkoutumaan ja lentämään pisaramerenä ilmaan.

– Laskeutuminen oli kaunis ja hallittu, olihan kaakkuriemo kesän aikana tehnyt sen lukemattomia kertoja, Heikkinen kuvailee satumaisen kaunista lentoa.

Kuvia ja tietoa kaakkureista liki 20 vuoden ajalta

Kouvolalainen on kuvannut kaakkureita samalla metsälammella jo lähes 20 vuoden ajan. Tältä ajanjaksolta miehelle on valokuvien lisäksi kertynyt myös uutta, tärkeää tietoa kaakkureiden elämästä.

Kuvausten aikana Jari Heikkinen viettää aina aikaa piilokojun sisällä, jotta ei häiritse lintuja missään vaiheessa.

– Tämä vuosikausia kestänyt kuvausprojekti samalla metsälammella on totuttanut linnut kiveä muistuttavaan kelluvaan piilokojuun. Joskus emolintujen lähtiessä yhtä aikaa kalastamaan järvelle, ovat poikaset uineet aivan piilokojun lähelle hakien siitä turvaa, hän kertoo.

>> Lue myös Heikkisen perheestä juttu Valkealan Sanomista.