KOUVOLA, LIIKKALA Osana valtakunnallista, Suomen Kylät ry:n organisoimaa Avoimet joulukylät -tapahtumaa Kouvolan Liikkalassa sijaitseva kotiseutumuseo Sukumuseo on avoinna vanhan ajan joulusta kertovalla teemanäyttelyllä 4.–17.12. joka päivä maanantaista sunnuntaihin kello 10–18.

Maria Matintytär Mänttärin (1865–1947) ja Matti Kallenpoika Mänttärin (1859–1940) maanviljelijäperheen vuosi on ollut kiireinen. Sato on saatu korjattua talteen aittaan. Jouluvalmistelut on aloitettu. Kohta on voidaan rauhoittua viettämään aikaa yhdessä perheen kanssa.

Mänttärin Sukuyhdistyksen ylläpitämässä museossa kerrotaan niin joulukuusen, jouluruoan, riisipuuron, kynttilöiden ja tapaninpäivän merkityksestä ensisijaisesti talonpoikaiskulttuurissa. Joulun teemanäyttely on koottu museon Marian ja Matin kamariin.

Joulun aikana ovet ovat avoinna myös museon Aittaan ja Verstaaseen, jossa voi tutustua puusepän pajassa ja kyläsuutarin työpisteessä syntyneisiin esineisiin.

Sukumuseon joulu esittelee jouluviettotapoja ja -perinteitä erityisesti talonpoikaiskulttuurissa.

Joulunäyttelyn aukioloa pidennettiin viikosta kahteen viikkoon

Sukumuseon historian ensimmäisenä erikoisnäyttelynä joulunäyttely toteutettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa.

– Tuolloin näyttely oli esillä viikon, ja sen saamasta hyvästä suosiosta johtuen näyttelyaikaa päätettiin tänä vuonna pidentää kahteen viikkoon, museotoimikunta perustelee.

Museo sijaitsee Kouvolan Liikkalan Mänttärinmäellä osoitteessa Asemankulma 9. Museomäelle on vapaa pääsy. Museoon voi tutustua omatoimisesti opastuksia ja näyttelytekstejä seuraten. Joulunäyttelyssä kävijöille on tarjolla pieni joulumakeinen.

Sukumuseon joulu Liikkalassa -tapahtumasta saa lisätietoja myös tapahtuman Facebook-sivulta. Avoimet joulukylät löytyvät kartalta.

Kotiseutumuseo on toiminut Museomäellä jo yli 55 vuoden ajan. Museo avattiin uudistettuna elokuussa 2021. Museon perusnäyttelyyn pääsee tutustumaan myös Suomen Kotiseutuliiton eMuseo-palvelussa.