KOUVOLA, LIIKKALA Mänttärin Sukuyhdistyksen ylläpitämä kotiseutumuseo valmistautuu jouluun esittelemällä Marian ja Matin kamarissa entisajan joulunviettoon kuuluvia tapoja maanantaista sunnuntaihin 12.–18.12. Liikkalan Asemankulma 3:ssa sijaitseva museo on avoinna viikolla päivittäin kello 10–18.

Maria Matintytär Mänttärin (1865–1947) ja Matti Kallenpoika Mänttärin (1859–1940) maanviljelijäperheen vuosi on ollut kiireinen. Sato on saatu korjattua talteen aittaan. Jouluvalmistelut on aloitettu. Kohta on voidaan rauhoittua viettämään aikaa yhdessä perheen kanssa.

Talonpoikaisperhe asutti nykyiseen Kouvolaan kuuluvan Sippolan pitäjän Liikkalan Kalle-Kustaan taloa. Perheeseen syntyi neljä lasta – Ville, Emil, August ja Eino.

Kotiseutumuseon joulunajan näyttelytekstit ovat koonneet sukumuseotoimikunnan asiantuntijajäsen Iina Wahlström ja Niinipuu-lehden toimitussihteeri Marko Wahlström. Lähteinä on käytetty muun muassa Suomen maatalousmuseo Saran verkkosivuja ja Suomi syö ja juo -verkkosivustoa.

Sukumuseon joulu on osa Suomen Kylät ry:n Avoimet Joulukylät 2022 -tapahtumaa, ja museo on avoinna 12.–18.12. päivittäin kello 10–18. Museoon vapaa pääsy. ja kävijöille on tarjolla joulumakeinen.

Kotiseutumuseo kertoo erikoistapahtumassa joulunviettoon kuuluvista tavoista

Avoimissa joulukylissä mukana 300 tapahtumaa

Ensimmäistä kertaa järjestettävä valtakunnallinen Avoimet Joulukylät keräsi noin 300 ilmoitettua tapahtumaa. Konseptin ideana on saada yksittäisten kyläyhdistysten tapahtumille näkyvyyttä ja samalla enemmän vierailijoita kylille ja esitellä kylien monipuolista toimintaa. Tapahtumia ilmoitettiin mukaan kaikista Suomen maakunnista.

– Joulukuussa kylillä järjestetään valtavasti erilaisia myyjäisiä ja joulutapahtumia. Halusimme kokeilla, että voisiko näitä tunnelmallisia kylien joulutapahtumia kerätä yhteen ja samalle alustalle. Olemme erittäin tyytyväisiä ilmoittautuneiden kylien määrään, sillä järjestämme tapahtumaa nyt ensimmäistä kertaa. Meillä on toki Avoimet Kylät -päivä, josta olemme ottaneet mallia Avoimet Joulukylät -tempaukseen, Suomen Kylät ry:n viestintäpäällikkö Anssi Ketonen kertoo yhdistyksen tiedotteessa.

Avoimet Joulukylät kokoaa kyläyhdistysten tai vastaavien yhdistysten tapahtumat yhdelle tapahtumakartalle. Kaikki ilmoitetut tapahtumat löytyvät osoitteesta www.suomenkylat.fi/joulukylat.

Avoimet Joulukylät on Suomen Kylien ja maakunnallisten kyläyhdistysten yhteinen ja koko Suomessa toteutettava tapahtumakokonaisuus. Kaikki tapahtumat järjestetään aikavälillä 1.–24.12. Päivittäin julkaistaan myös jouluinen tervehdys joltain tapahtumassa mukana olevalta kylältä.

>> Museon perusnäyttelyyn voi tutustua myös voi vierailla myös verkossa.