LAHTI Päijät-Hämeen Mänttärit kokoontuivat jo viidenteen aluetapaamiseensa Lahden seudun sukututkijoiden toimitiloissa toukokuun alussa. Suomi–Venäjä-Seuran Etelä-Suomen piirin projektikoordinaattori Simo Kantele kertoi tilaisuudessa Suomen sukukielistä.

Mänttärin Sukuyhdistyksen valtuuskunnan puheenjohtaja, suvun päämies Anssi Paasivirta esitti antoi paikalle olleille sukulaisille kotiläksyn.

– Etenkin nuorempaa polvea pitäisi innostaa ja saada mukaan suvun toimintaan. Tämä on sukutoimintataktisesti tärkeä asia suvulle, hän esitti toiveenaan.

Sukuyhdistyksen johtokunnan jäsen, museovastaava Ari Lehtomäki muisteli sukumuseon perustamisvaiheita ja kertoi tekeillä olevista uudistuksista.

Museovastaava vei viestiä sukumuseon uudistuksesta

Mänttärin Sukuyhdistyksen johtokunnan jäsen, museovastaava Ari Lehtomäki muisteli Kouvolan Liikkalan Mänttärinmäellä sijaitsevan ainutlaatuisen, noin 250 esinettä käsittävän sukumuseon vaiheita.

– Olin noin 10-vuotias, kun sukuyhdistyksen perustaja Evert Mänttäri laittoi Rannanmaalta oltermannin viästin museohankkeesta, hän muisteli Sippolan murteella.

Museo perustettiin vuonna 1965, kun Juholan talon 1700-luvulla rakennettu hirsinen vilja-aitta siirrettiin viereiselle Heinäkalliolle, josta muodostui suvun museo- ja juhlapaikka.

Sukumuseota laajennettiin vuonna 1996.

Eero Mänttäri osti kaksiosaisen museoaitan Evert Mänttärin entisestä kotitalosta Akulasta. Se siirrettiin vanhan museoaitan vierelle, Lehtomäki jatkoi.

Sukumuseolla on parhaillaan käynnissä uudistusprojekti, jossa fyysinen museo saa rinnalleen verkossa toimivan virtuaalisen museon (eMuseo-hanke).

– Museo muuttuu kaksiosaiseksi: entisajan talonpoikaisperheen elämää esitteleväksi Marian ja Matin kamariksi sekä maatalouden tarve-esineiden osastoksi. Ensi vuoden sukujuhlan aikaan sukumuseo on täydessä timmissä, Lehtomäki jatkoi.

Jo viidettä kertaa järjestetty Päijät-Hämeen Mänttäreiden aluetapaaminen keräsi paikalle noin 20 sukulaista.

"Niinipuun voitosta olemme ylpeitä"

Sukuyhdistyksen valtuuskunnan puheenjohtaja, suvun päämies Anssi Paasivirta kertasi suvun viime vuoden tähtihetket.

– Niinipuun voitosta sukulehtikilpailussa olemme ylpeitä. Alkuvuodesta järjestetty vuoden 1918 tilaisuus Inkeroisissa oli onnistunut ja Liikkalassa loppuvuodesta pidetty kädentaitojen näyttely oli menestys.

Hän kertoi myös suvun tulevista tapahtumista.

– Tänä vuonna sukuyhdistyksellä on oma osasto Kuulutko sukuuni -tapahtumassa, jonka yhteydessä pidämme myös pääkaupunkiseudun aluetapaamisen. Sukuseurojen Keskusliitto järjestää tapahtuman yhteydessä parhaimpien sukutoimintakäytänteiden työpajan, Paasivirta sanoi.

– Luontoiltapäivä ja valokuvanäyttely järjestetään Liikkalassa 27.10. Suuri sukujuhla ja -kokous koittaa Myllykosken Seuratalolla heinäkuussa 2020. Juhlan järjestelyt ovat jo käynnissä, hän jatkoi.

Kuluvan vuoden iso projekti on myös geneettinen sukututkimushanke.

– Tavoitteena on suvun pitkin juurien tutkiminen ja selvittäminen isälinjan avulla. Samalla tehdään myös äitilinjatutkimus ja selvitetään ovat Tammelan Mänttärit samaa sukua Liikkalan Mänttäreiden kanssa, Paasivirta jatkoi.

Suvun ex-päämies, kunniajäsen Jorma Mänttäri (vas.) ja soitonopettaja Simo Taipalus esittivät muun muassa Mänttärin sukulaulun.

Ex-päämies kehittyy klarinetinsoitossaan

Tapaamisen aluksi suvun entinen päämies, Mänttärin Sukuyhdistyksen kunniajäsen Jorma Mänttäri jatkoi klarinettiesityksiään. Hän suoritti ensiesiintymisensä aluetapaamisessa vuosi sitten.

Hämeenkoskella asuva Jorma Mänttäri esitti yhdessä soitonopettajansa, hämeenkoskelaisen musiikkimiehen Simo Taipaluksen kanssa Mänttärin sukulaulun ja pari muuta kappaletta, joista yksi oli "Satumaa" edesmenneen miehikkäläläisen laulaja Reijo Taipaleen muistoksi.

– Jorma aloitti 73-vuotiaana klarinetin soiton ja pystyy jo esiintymään. Hän on edistynyt hyvin, Simo Taipalus kiitteli oppilastaan.

Nyt järjestetty viides Päijät-Hämeen Mänttäreiden aluetapaaminen kokosi paikalle 19 henkilöä.

– Ensi vuonna pidämme välivuoden, koska on sukujuhlavuosi, tilaisuuden järjestäjät Pirjo Pohto ja Jorma Mänttäri totesivat illan päätteeksi.