HAMINA Mänttärin Sukuyhdistyksen johtokunta päätti kokouksessaan tiistaina yksimielisesti. että yhdistyksen kustantaman ja julkaiseman jäsenlehti Niinipuun ja sen verkkomedian uudeksi päätoimittajaksi nimitetään vantaalainen Olli Sipilä.

Sipilä valittiin lokakuun lopulla pidetyssä sukukokouksessa sukuyhdistyksen uudeksi valtuuskunnan puheenjohtajaksi eli suvun päämieheksi.

– Sukuyhdistyksessä on ollut tapana, että päämies toimii myös jäsenlehden päätoimittajana, johtokunnan puheenjohtaja Kaisu Venäläinen taustoitti osin Haminassa ja osin etäyhteyksin pidetyssä kokouksessa.

Sipilä on Niinipuun historian kolmas päätoimittaja ja samalla ensimmäinen, jonka päivätyö on myös media-alalla. Hän työskentelee sähköisen median palveluksessa toimien Yleisradio Oy:n mediateknologian päällikkönä. Tietoliikennetekniikan insinöörin koulutuksen saanut Sipilä ei työskentele sisällöntuotannon parissa.

Keväällä 1995 ilmestyneen Niinipuu-lehden edelliset päätoimittajat ovat hollolalainen Jorma Mänttäri (1995–2012) ja helsinkiläinen Anssi Paasivirta (2012–2020).

Porvoolainen Marko Wahlström on toiminut Niinipuu-lehden toimitussihteerinä vuodesta 2007 asti. Vuonna 2018 hän iloitsi lehden saavuttamasta Vuoden sukulehti -palkinnosta.

"Pienen ydinjoukon tukena laaja avustajakaarti"

Niinipuu-lehteä ja sen verkkomediaa toimitetaan talkootyönä. Toimituksen operatiivisesta toiminnasta, kuten lehden suunnittelusta, aineistovirran käsittelystä sekä posti- ja painoyhteyksistä vastaa lehden toimitussihteeri Marko Wahlström, joka aloitti tehtävässä vuonna 2007.

– Lehden toimituskunta koostuu pienestä ydinjoukosta, johon kuuluvat päätoimittajan ja toimitussihteerin lisäksi kouvolalaiset toimittaja Eila Korjala ja taustatoimittaja–oikolukija Eeva Puustinen. Toimitustyötä täydentää laaja, vuosien aikana syntynyt avustajakaarti, joka koostuu valtaosin ammattitoimittajista tai toimittajataustaisista kirjoittajista, Porvoossa asuva Wahlström kertoo.

Lehden avustajakuntaan kuuluvat muun muassa Marjut Lehto Suomussalmelta, Terhi Puustijärvi Lapinlahdelta, Marja Kytömäki Helsingistä, Jarkko Mänttäri Jyväskylästä sekä Vesa Vainio ja Jarmo Lehtomäki Kouvolasta.

Lisäksi lehden vakituisiin avustajiin lukeutuvat kouvolalaiset valokuvaajat Hannu Mäkinen ja Arto Mänttäri sekä helsinkiläinen sarjakuvapiirtäjä Tuomas Mänttäri, jonka luoma piirroshahmo Väinö Puoshaka on seikkaillut lehden sivuilla sen ensimmäisestä numerosta alkaen.

Lehden ulkoasun suunnittelusta ja sivunvalmistuksesta eli tuotannosta vastaa kouvolalainen Kirsi Juura, jolla on jo 20-vuotinen kokemus Niinipuu-lehden taittotyöstä.

Niinipuu-lehti liittyi vuonna 2019 kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultin jäseneksi. Liiton jäsenlehdet perustavat toimitustyönsä Journalistin ohjeisiin, jonka noudattamista valvoo Julkisen Sanan Neuvosto.

Vuonna 2019 Niinipuu-lehti palkittiin kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultin Vuoden laatulehti -kilpailun kunniamaininnalla. Kuvassa päätoimittaja Anssi Paasivirta (vas.) vastaanottaa palkintoa kilpailun tuomari Matti Röngältä ja liiton puheenjohtaja Tuomas Rantaselta (oik.).

Ilmoitusmyynti tärkeä talouden tukijalka

Niinipuu-lehden toimitus- ja tuotantokulujen taloudellisen selkärangan muodostaa ilmoitusmyynti, josta on vuodesta 2012 asti vastannut haminalainen Kaisu Venäläinen. Häntä ennen ilmoitusmyyjän työtä ovat tehneet Eeva Puustinen, Lauri Lehtomäki ja Petra Antikainen.

– Tärkeä viimeinen lenkki lehden tekemisessä on jakelu, jonka tehtävänä on varmistaa lehden tie lukijalle. Postituksesta kotimaahan ja ulkomaille on vastannut lehden alusta asti Posti Oy. Sukuyhdistys on vastannut postituksen kustannuksista, toimitussihteeri kertoo.

Painettu lehti ilmestyy kerran vuodessa pääsiäiseksi. Tämän vuoden lehden painosmäärä oli 14 600 kappaletta. Ensi vuonna painettu Niinipuu ilmestyy jo 28. kerran. Lehden ilmestymispäivä on kiirastorstai 1.4.2021.

>> Niinipuu-lehden tarinasta ja menestyksestä voi lukea lisää täältä