KOUVOLA, LIIKKALA Juhlavuotensa kunniaksi Mänttärin Sukuyhdistys aloittaa ylläpitämänsä kotiseutumuseon toimintavuoden Suomen Kotiseutuliiton tarjoamien kotiseutukahvien ja -teen merkeissä kansainvälisenä museopäivänä lauantaina 17.5.

Kansainvälisen museopäivän tarkoituksena on tehdä museoiden yhteiskunnallista asemaa tunnetuksi niin yleisön kuin päättäjien keskuudessa. Päivän teemasta vastaa kansainvälisen museoneuvoston (ICOM) neuvoa-antava komitea ja museopäivän koordinoinnista Suomessa vastaa Suomen museoliitto. Nykyisin päivän juhallisuuksiin osallistuu erilaisin tapahtumin liki 30 000 museoa ympäri maailman yli 120 maassa.

Kansainvälisen museopäivän tämän vuoden teema ”Museot, koulutus ja tutkimus” korostaa kulttuurilaitosten ratkaisevaa roolia kokonaisvaltaisen koulutuskokemuksen tarjoamisessa. Kansainvälinen museopäivä ajaa kohti tietoisempaa, kestävämpää ja osallistavampaa maailmaa.

Mänttärin Sukuyhdistys täyttää tänä vuonna 90 vuotta ja Suomen Kotiseutuliitto viettää kuluvana vuonna 75-vuotista taivaltaan.

Kotiseutumuseo on avoinna kesäkauden avauspäivänä kello 10–17. Museolla kävijöille on tarjolla kahvia, teetä ja keksejä. Lapsille on varattu mehua.

Sukumuseon Aittaan on tallennettu maa- ja metsätalouteen, metsästykseen ja kalastukseen sekä kotitöihin liittyvää tarve-esineistöä. Kuva: Marko Wahlström

Museon tilastollinen 2 000 kävijän raja lähestyy

Mänttärin Sukuyhdistyksen ylläpitämällä kotiseutumuseolla Kouvolan Liikkalan Mänttärinmäellä vieraili viime vuoden aikana museon vieraskirjan mukaan yhteensä 118 henkilöä. Lisäksi museon verkkosivuille eMuseo-palvelussa tehtiin viime vuoden aikana lähes 400 sivulatausta ja 70 kirjautumista.

Museon vieraskirjaan on vuosien 1997–2023 aikana kertynyt yhteensä 1 672 nimeä, joten kotiseutumuseon 2 000 kävijän rajapyykki lähestyy. Tilastollisesti toistaiseksi kävijämäärältään vilkkaimmat vuodet ovat olleet järjestyksessä 2000, 1998, 2023, 2002 ja 1999.

Kotiseutumuseo on toiminut Museomäellä jo yli 55 vuoden ajan. Museo avattiin uudistettuna elokuussa 2021. Museo koostuu kolmesta tilasta: Marian ja Matin kamari, Verstas ja Aitta.

Uudempi aitta koostuu talonpoikaisperheen elämää esittelevästä Marian ja Matin kamarista sekä puusepän verstaasta kyläsuutarin nurkkauksineen. Kuva: Marko Wahlström

Museo avoinna Avoimet kylät -tapahtuman yhteydessä

Kesäkausi museolla alkaa kansainvälisenä museopäivänä, jota vietetään vuosittain 18. toukokuuta vuodesta 1977 alkaen. Lisäksi museo on osallistunut viimeiset kaksi vuotta Suomet Kylät ry:n Avoimet kylät -tapahtumaan kesäkuun toisena lauantaina, jota tänä vuonna vietetään lauantaina 8.6.

Perinteiseen tapaan museo on avoinna säännöllisesti aina heinäkuussa sunnuntaisin ja Museomäellä järjestettävien kesäseurojen aikana. Tänä vuonna kesäseuroja ei järjestetä, koska Mänttärin Sukuyhdistys järjestää sukukokouksensa ja -juhlansa Myllykoskella 20.-21. heinäkuuta. Museo on avoinna sukujuhlaviikonloppuna, jolloin myös Liikkalan Valleille pääsee lauantaina 20.7. opastetusti.

Kahden viime vuoden aikana sesonki on jatkunut vielä joulukuussa, kun museon ovet on pidetty avoinna Suomen Kylät ry:n Avoimet Joulukylät -tapahtuman aikana. Tällöin museossa on ollut esillä jouluperinteisiin keskittynyt erikoisnäyttely. Jouluperinne jatkuu myös tänä vuonna, ja museon ovet avautuvat 2. ja 22.12. väliseksi ajaksi.

Sukumuseo on osa Kymenlaakson maakuntamuseon aluemuseoverkostoa. Sukumuseo on myös geokätkökohde, ja kätköllä on tehty viime vuoden loppuun mennessä 151 kirjausta. Kätkö on julkaistu Geocaching-sivustolla syyskuussa 2017.

Kotiseutumuseo Sukumuseo (Asemankulma 9, Liikkala) on avoinna tapahtumien aikaan ja heinäkuussa sunnuntaisin kello 12–18. Museolla voi vierailla myös omatoimisesti soittamalla museovastaava Ari Lehtomäelle numeroon 0400 975 042. Vapaa pääsy. Verkkomuseo löytyy osoitteesta www.emuseo.fi/sukumuseo.