KOUVOLA, LIIKKALA Mänttärin Sukuyhdistyksen 23. sukukokouksessa Liikkalan VPK-talossa viime valittiin 29-jäseninen valtuuskunta, jonka jäsenistä 12 on uusia. Valtuuskunnan puheenjohtajaksi, suvun päämieheksi, seuraavaksi nelivuotiskaudeksi valittiin Olli Sipilä, 57, Vantaalta. Hän on tietoliikennetekniikan insinööri ja työskentelee Yleisradio Oy:n mediateknologian päällikkönä.

Sukukokouksen puheenjohtajana toiminut Markku Pakkanen onnitteli valtuuskunnan uudeksi puheenjohtajaksi valittua Olli Sipilää (oik.) kyynärpäätervehdyksellä.

Olli Sipilä on jo kolmannessa polvessa sukuyhdistyksen vastuunkantaja, sillä aikanaan isoäiti Aino Sipilä oli valtuuskunnan jäsen ja isä Samuli Sipilä on yksi suvun kymmenestä kunniajäsenestä. Olli Sipilä on ollut valtuuskunnan jäsen vuodesta 2012 ja varapuheenjohtajana vuodesta 2013.

Uusi päämies toteaa, että valtuuskunnan puheenjohtajana on helppo aloittaa, sillä kaikki peruselementit ovat olemassa.

– Meillä on hyvin toimiva johtokunta ja valtuuskunnan jäsenissä on sekä mies- ja naisjäseniä että myös nuoria. Tasapaino on hyvä, ja nykyisessä yhteiskunnassa perheen ja suvun merkitys on tärkeää. Henkinen perintö elämässä on kantava voima, Olli Sipilä sanoi Niinipuu-lehdelle.

Sukukokous striimattiin suorana verkkoon. Kuvauksesta vastasi sukuyhdistyksen nuorisovastaava Eetu Pesu.

Erikoista nyt pidetyssä sukukokouksessa oli se, että kokous striimattiin suorana verkkoon ja sitä saattoi kuka tahansa seurata Niinipuu-lehden YouTube-kanavan kautta.  Viimeksi striimattu live-lähetys toteutettiin sukujuhlassa Kotkassa vuonna 2016.

Koronavirusepidemian vuoksi sukukokouksen osallistujat istuivat turvavälein.

Koronavirustilanne karsi osanottajien määrää

Koronavirusepidemian vuoksi osallistujamäärä oli rajattu 50:een henkilöön. Paikalla oli reilu 20 henkilöä ja salissa istuttiin turvavälit huomioiden. Kokouksen puheenjohtajana toimi Markku Pakkanen ja sihteerin tehtävät hoiti Minna Mänttäri.

Niinipuu-lehden toimitussihteeri Marko Wahlström loi katsauksen toimintakertomukseen vuosilta 2016–2019. Todettiin, että toiminta on ollut monimuotoista ja uusia ideoita toteuttavaa. Erityisesti huomioitiin sukulehti Niinipuun menestys, sillä lehtihän voitti Sukuseurojen Keskusliiton sukulehtikilpailun vuonna 2018 sekä palkittiin kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtien liitto Kultin laatulehtikilpailun kunniamaininnalla vuonna 2019.

Erityisen suosittuja tapahtumia kuluneella nelivuotiskaudella olivat Liikkalassa järjestetty runo-, tarina- ja käsityöpäivät sekä luontoiltapäivä, jolloin sukumme menestynyt luontokuvaaja Jari Heikkinen kertoi perheensä valokuvausharrastuksesta ja monista kansainvälisistä kilpailuista, joissa sekä isä että lapset olivat menestyneet.

Kaikessa toiminnassa Mänttärin Sukuyhdistys on toteuttanut kestävän kehityksen periaatetta. Sukuyhdistys tekee yhteistyötä Suomen Kotiseutuliiton, Sukuseurojen Keskusliiton sekä sukuseurojen, sukututkijoiden ja kotiseutuyhteisöjen kanssa.

Paikkansa jättänyt Anssi Paasivirta (vas.) esitteli kokoukselle sääntömuutosehdotuksen, joka työstetty kuluvan vuoden aikana. Vierellä kokouksen puheenjohtaja Markku Pakkanen.

Kokous hyväksyi sääntömuutoksen

Sukukokous uudisti myös vuonna 1964 vahvistetut säännöt, jotka eivät enää ole nykyisen yhdistyslainsäädännön mukaiset.

Mänttärin Sukuyhdistyksen toiminta on ollut jo pitkän aikaa monipuolisempaa ja laajempaa kuin mitä vanhoissa säännöissä on kuvattu.

Uudistuneet säännöt mahdollistavat sen, että viranomaiset voivat hyväksyä sukuyhdistykselle ns. yleishyödyllisen statuksen.

Valtuuskunnan uusi puheenjohtaja Olli Sipilä korosti suvun monimuotoista merkitystä.

Olli Sipilä: "Nyt kuljetaan kohti valoa"

Suvun uusi päämies Olli Sipilä totesi, että suvun merkitys on hyvin monimuotoinen. Ja aina on mahdollisuus muuttaa ja kehittää yhdessä.

– Sekin on yksi elämän rikkauksista. Ja toisin kuin yleisesti ajatellaan, erimielisyydet eivät aina ole hajottava tekijä, vaan päinvastoin, ne vahvistavat, kun yhdessä tehdään työtä ja kehitetään asioita.

– Se kaikki on eteenpäin menoa ja valoa kohti kulkemista, Olli Sipilä totesi medialle pitämässään haastattelutuokiossa.

Sukukokouksessa noudatettiin koronavirusepidemian johdosta annettuja turvallisuussuosituksia. Kuvassa sukuyhdistyksen kunniajäsen Reijo Mänttäri ja valtuuskunnan ex-jäsen Pirjo Pohto.

FAKTAA
Valtuuskuntaan nousi 12 uutta jäsentä, 16 jatkaa

  • Uusiksi jäseniksi valtuuskuntaan valittiin Daniel Borshagovski Tukholmasta, Mia Berlin Helsingistä, Simo Kantele Helsingistä, Amanda Kaukiainen Kotkasta, Annariitta Kottonen Kauniaisista, Lauri Lehtomäki Haminasta, Arto Mänttäri Kouvolasta, Anne-Riitta Mänttäri Säynätsalosta, Markku Mänttäri Hämeenlinnasta, Anna-Leena Riitaoja Espoosta, Ilkka Varmavuo Lahdesta ja Jyrki Venäläinen Haminasta.
  • Valtuuskunnassa jatkavat Atte Helminen Vantaalta, Taito Muurman Järvenpäästä, Päivi Lampinen Tampereelta, Esa Mänttäri Espoosta, Marja-Riitta Mänttäri Kotkasta, Pekka Mänttäri Haminasta, Roy Mänttäri Helsingistä, Tuomas Mänttäri Helsingistä, Markku Pakkanen Kouvolasta, Pekka Päivärinne Lahdesta, Sari Riivari Kouvolasta, Terhi Ruotsalainen Lappeenrannasta, Kari-Matti Sahala Pornaisista, Marja-Leena Vainio Kouvolasta, Reetta Väänänen Kuopiosta ja Iina Wahlström Loimaalta.
  • Valtuuskunnan uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Olli Sipilä Vantaalta. Hän on ollut valtuuskunnan jäsen vuodesta 2012.

>> Lisää kuvia sukukokouksesta katsottavissa tästä