ETELÄ-SUOMI–KESKI-SUOMI Mänttärin Sukuyhdistyksen valtuuskunta kokoontui jo toistamiseen etäkokoukseen viime viikon sunnuntaina. Ylimääräinen kokous oli samalla nykyisen valtuuskunnan viimeinen kokoontuminen.

Valtuuskunnan kokouksen asialistalla oli sukuyhdistyksen uusien sääntöjen hyväksyminen. Valtuuskunta työsti sääntöjä jo viime huhtikuussa, jonka jälkeen ne ovat käyneet patentti- ja rekisterihallituksen esitarkastuksessa.

PRH:n tarkastuksen jälkeen sääntötyöryhmän heinäkuussa käsittelemä sääntöehdotus hyväksyttiin pykälä kerrallaan. Uusissa säännöissä on yhteensä 14 pykälää.

– Tämä on historiallinen hetki, kun valtuuskunta on saanut hyväksyttyä sääntömuutosesityksen, joka menee seuraavaksi sukukokouksen hyväksyttäväksi, valtuuskunnan puheenjohtaja Anssi Paasivirta totesi.

Hän myönsi, että sääntömuutosehdotuksen laatiminen on ollut mittava ponnistus. Vielä toistaiseksi olevat säännöt on hyväksytty Sippolassa marraskuun alussa 1964.

– Sääntöjä on muokattu niin yleishyödyllisyyden kuin nykyisen yhdistyslainsäädännönkin mukaisesti. Vanhat säännöt olivat tietyllä tavalla tyylikkäät, mutta eivät enää istuneet nykylainsäädäntöön, Paasivirta jatkoi.

Valtuuskunta myös linjasi sukuyhdistyksen varainkeruusta.

– Vapaaehtoinen tukimaksu edellyttää rahankeräyslupaa, joka edellyttää yleishyödyllisyyttä – ja tähän on nyt valmistauduttu sääntömuutoksella. Rahankeräysluvan hakeminen laitetaan vireille heti uusien sääntöjen tullessa voimaan. Valtuuskunta voi tarvittaessa myös päättää, että yhdistys alkaa periä jäsenmaksua, Paasivirta muotoili.

Valtuuskunnan jäsen Aki Mänttäri kannatti puheenjohtajan tekemää ehdotusta  sekä piti sitä hyvänä ja riittävän joustavana.

Valtuuskunnan kokouksen sihteerinä toiminut johtokunnan varapuheenjohtaja Minna Mänttäri ja valtuuskunnan varapuheenjohtaja Olli Sipilä osallistuivat etäkokoukseen Liikkalan VPK-talolta käsin.

Sukukokous järjestetään hybridikokouksena

Sääntömuutoksen hyväksymisestä päättää joka neljäs vuosi pidettävä Mänttärin Sukuyhdistyksen yleiskokous eli niinsanottu sukukokous. Kokous pidetään tänä syksynä lokakuun viimeisenä sunnuntaina 25.10.

Valtuuskunta hyväksyi johtokunnan ehdotuksen, että koronavirustilanteen johdosta  sukukokous pidetään osittain etäkokouksena.

– Kokous järjestetään Liikkalan VPK-talolla, jossa voi korona-ajan kokoontumissäädösten mukaan osallistua enintään 50 henkilöä. Kokousta voi seurata myös etäyhteyksien kotoa käsin. Näin pystymme järjestämään sukukokouksen nyt poikkeusjärjestelyin, puheenjohtaja sanoi.

– Kokousjärjestelyissä tullaan huomioimaan turvavälit, käsidesit ja kasvomaskit sekä kokouspaikan hygieniasta huolehtiminen, Paasivirta muistutti.

Hybridikokous tullaan striimaamaan Niinipuu-lehden YouTube-kanavalle. Verkkolähetystä seuraavat voivat halutessaan kommentoida kokouksen kulkua tekstiviestein tai WhatsApp-sovelluksen avulla.

Sukukokouksen yhteydessä ei tulla järjestämään aiemmin suunniteltua kotiseutuhenkistä yhteislauluiltapäivää.

Mänttärin Sukuyhdistyksen valtuuskunnan puheenjohtaja, suvun päämies Anssi Paasivirta ilmoitti etäkokouksen jättävän paikkansa valtuuskunnassa.

Anssi Paasivirta jättää paikkansa suvun johdossa

Kokouksen päätteeksi valtuuskunnan puheenjohtaja kiitti nyt työnsä päättävää valtuuskuntaa kuluneesta nelivuotiskaudesta.

– Omalta osaltani tämä on viimeinen valtuuskunnan kokous, sillä luovun paikastani tulevassa sukukokouksessa, Anssi Paasivirta, 75, sanoi.

Hän on sukuyhdistyksen valtuuskunnan puheenjohtaja eli niinsanottuna suvun päämiehenä kaksi kautta eli kahdeksan vuotta. Hänet valittiin suvun johtoon Myllykosken sukukokouksessa vuonna 2012. Sitä ennen hän toimi pääkaupunkiseudun Mänttärien aluetoimikunnan vetäjänä vuosina 1996–2012.

Valtuuskunnan sunnuntaisessa kokouksessa linjoilla oli läsnä 17 valtuuskunnan jäsentä. Valtuuskuntaan kuuluu 30 jäsentä. Lisäksi kokoukseen osallistui kunniajäsenistä Jorma Mänttäri sekä valtuuskuntaan kuulumaton johtokunnan jäsen Minna Mänttäri ja Niinipuu-lehden toimitussihteeri.

Kokouksen sihteeriksi kutsuttiin Minna Mänttäri sekä pöytäkirjantarkastajiksi ja ääntenlaskijoiksi valittiin Marja-Riitta Mänttäri ja Sari Riivari.