KOUVOLA Mänttärin suvun vanhin jäsen, kouvolalainen Enni Frimodig (o.s. Uutela) on kuollut reilu 103 vuoden ja kolmen kuukauden ikäisenä. Hän asui Kouvolan Marjoniemessä palveluasunnossa, jossa kertoi viihtyneensä hyvin.

Frimodig oli syntynyt Sippolassa 8.8.1918. Hän kuoli perjantaina 26.11.

– Olen koko elämäni ajan saanut olla hyvin terve. Vielä kahdeksankymppisenä ajelin polkupyörällä, mutta enää en uskalla. Nyt on aikaa muistella pitkän elämän vaiheita. Ajatukset lentävät usein lapsuuden kotiin, Sippolan Kytölahteen, hän sanaili Niinipuu-lehden haastattelussa viime keväänä.

Haastattelussa hän kertoi usein ikävöineensä Sippolaan, joka oli hänelle rakas ja kaunis paikka. Hän muisteli, miten lapsena oltiin paimenessa.

– Se oli mukavaa ja aikuiset arvostivat meidän työtämme.

Muutto Inkeroisiin ja Myllykoskelle

Kun Enni avioitui Kannuskoskelta Sippolaan muuttaneen autoilija Gunnar Frimodigin kanssa, he muuttivat ensin Inkeroisiin ja sitten Myllykoskelle. Molemmissa paikoissa tehdas työllisti perheen isän.

Perheeseen syntyi seitsemän lasta, kuusi poikaa ja tytär. Siitä huolimatta Enni-äiti ehti käydä työssä rakennuksilla.

– Halusin aina työskennellä myös kodin ulkopuolella. Nuorena on voimia, Enni kertoi

Sota-aika muutti elämän paremmaksi

Kun talvisota syttyi, elämä muuttui epävarmaksi. Pelko, ahdistus ja ikävä olivat elämässä aina läsnä.

– Se oli hyvin vaikeaa, koska silloinkin, kun sain Gunnarilta rintamalta kirjeen, mietin, miten kauan kirje on ollut matkalla. Epävarmuus oli pahinta, ja mieli oli aina levoton, Enni muisteli haastattelussa.

Mutta sotakin loppui ja Gunnar tuli terveenä kotiin. Vaikka maassamme kaikki oli rempallaan ja työtä oli rajattomasti, ne olivat kiitoksen vuosia. Olihan perheen isä tullut kotiin terveenä.

Ystävien käynnit olivat mukavia

Suvun vanhin nautti kiirettömästä elämästä Marjoniemessä, jonne hän odotti läheisiä ihmisiä, jotka tulivat tervehtimään. Silloin oli hyvä muistella elettyä elämää, ja tunteista päällimmäisenä oli kiitollisuus.

Läheiset ihmiset kävivät Frimodigin vieraina usein. Siitä kertoivat pöydällä ja ikkunalaudalla olleet maljakot, joissa hehkuivat kauniit kukat.

Edellinen Mänttärin suvun vanhin jäsen oli niinikään kouvolalainen Vieno Puhakka, joka kuoli 105 vuoden ja 11 kuukauden iässä 15.7.2020.